Zonnepanelen printen?

Australische overheid stimuleert drukkerijen zonnepanelen te printen

De Australische regering moedigt grafimedia bedrijven aan om gedrukte zonnepanelen te ontwikkelen voor commercieel gebruik. De regering wil dat Australië marktleider wordt in een business die vandaag geschat wordt op 250 miljoen Australische dollar per jaar.

De federale regering investeerde al eerder 1,6 miljoen dollar in een project voor de ontwikkeling van goedkopere, draagbare gedrukte zonnepanelen. Het onderzoek is een samenwerking tussen de drukkerij Norwood Commercial uit Melbourne, CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) en de start-up Solafast. “De studie die over een periode van twee jaar loopt, moet de kost van fotovoltaïsche zonnecellen naar beneden halen en een milieuverantwoord bouwmateriaal opleveren dat de architecturale integriteit niet aantast,” zegt Greg Hunt, de Minister van industrie, innovatie en wetenschappen.

De gedrukte zonnecellen zijn lichtgewicht worden geprint met speciale inkten voor industriële productiepersen op plastic filmrollen. De zonnepanelen zijn dun, flexibel en erg licht. Dit maakt ze bruikbaar op objecten en structuren waar conventionele zonnepanelen niet mogelijk zijn. De zonnecellen kunnen ook worden ingebouwd in materialen voor dakbedekking en gevelbekleding.
(bron: SignPro)